Ön soğutma teknolojileri bahçe bitkilerinin hasat sonrası muamelesi faaliyeti içinde yer almaktadır ve ürün çeşidine göre farklı ön soğutma metotları uygulanması gerekmektedir. Hasattan hemen sonra ve en kısa sürede doğru ön soğutma uygulanan meyve ve sebzelerin market raf ömrü belirgin şekilde uzamakta, canlı ve diri görünümü ile tercih sebebi olmaktadır. Araştırmalar bazı ürünler için hasat sonrası ön soğutma işleminde 1 saatlik gecikmenin ürünün raf ömrünü 1 gün kısalttığını göstermektedir. Bu sebeple ürün hasat edilir edilmez en kısa zamanda ön soğutma prosesine girmelidir.
Hasat sonrası uygulanması gereken ve en fazla kullanılan ön soğutma metotları,
Zorlanmış Hava Akımlı Soğutma / Forced Air Cooling
Soğuk Su ile Soğutma / Hydro Cooling
Vakum Soğutma / Vacuum Cooling
Doğru uygulanmış ön soğutmanın ürüne kazandırdıkları,
Raf ömrünü uzatır.
Uzak pazarlarda canlı ve diri görünümü ile tercih sebebi olur.
Etilen üretimi azaldığı için depolama süresi uzar.
Kayıp ve fireler azalmış olur.