Bu uygulama metodunun iki önemli ayağı vardır. Biri, doğru planlanmış “Zorlanmış Hava Akımı”, diğeri ise yüksek hızlı hava akımı içinde kalan ürünün su kaybetmemesi için “Doymuş Havanın” oda içinde sağlanmasıdır.
Zorlanmış Hava Akımlı Soğutma, suya karşı hassas meyveler(çilek, üzüm, vb.) için vazgeçilmez bir ön soğutma metodudur. Bu ön soğutma metodunda, meyvelerin bünyesindeki suyu kaybetmeden en hızlı şekilde, ürünün merkez sıcaklığı depolama sıcaklığına gelene kadar soğutulmaktadır.
Uygulama alanları
Üstte fotoğrafı görülen tesis, çilek üretiminin yoğun olduğu Silifke’de ön soğutma yapmak amacıyla 2000 yılında kurulmuştur. Humi-Fresh hava şartlandırıcıları ile Türkiye’de yapılan ilk uygulamadır. Tesis bir oda içinde müstakil çalışabilen 3 adet Humi-Fresh hava şartlandırıcısından oluşmaktadır. Her bir ünite bir şarjda 4,200 Kg. çileği +35°C’den +2°C’ye 2 saatte soğutmaktadır.
Terkan 2012 yılında yaptığı AR-GE faaliyetleri sonucunda yeni ve özgün FAC (Forced Air Cooler) cihazını üretmiştir. Bu cihaz ile 5,600kg çilek 2 saatte +2°C’ye soğutulmaktadır. Silifke ve Sultanhisar bölgelerinde bu cihazların uygulamaları mevcuttur.